• عمره یک بار در طول عمر واجب است و حج نیز یک بار در طول عمر واجب است، اما برای مؤمن جائز است که عمره و حج را تکرار کند. اگر امکان دارد که هر سال در رمضان عمره انجام دهد، این بسیار خوب است. پیامبر فرمود: عمره در رمضان معادل حج است یا حج با من است. و فرمود: عمره به عمره دیگر کفاره گناهانی است که بین آنهاست و حج مقبول جز بهشت پاداشی ندارد. و همچنین فرمود: بین حج و عمره را ادامه دهید، زیرا آنها فقر و گناهان را پاک میکنند، همانطور که آهنگری زنگ آهن و طلا و نقره را پاک میکند. و حج مقبول جز بهشت پاداشی ندارد. (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• اگر کسی بمیرد و نتواند حج کند، واجب است که از ارث او حج انجام دهند، چه وصیت کرده باشد یا نکرده باشد. (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• اگر حج بر کسی واجب شده و او بمیرد و حج نکرده باشد، بر ورثه او واجب است که کسی را برای انجام حج بفرستند و هزینه آن از ارث متوفی باشد. اگر ارثی نباشد، ورثه از مال خودشان باید هزینه را پرداخت کنند و حج برای متوفی انجام میشود و بدین ترتیب ذمه او از واجبات شرعی بری میشود. (دائرة الافتاء العام بالمملكة الاردنية الهاشمية)
• کسی که به دلیل کهولت سن یا بیماری که بهبود آن ممکن نیست عاجز است، باید کسی را به نیابت از خود برای انجام حج و عمره بفرستد، اگر قادر به این کار با پول خود باشد؛ بر اساس قول خداوند: وَأذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• اگر مرد یا زن قبل از حج بمیرد، اهل او میتوانند از طرف او حج انجام دهند، چه فرزندش، چه یکی از نزدیکان یا کسان دیگر، یا کسی را برای انجام حج از اهل خیر بفرستند. پیامبر در این باره سؤال شد که اگر پدرم مرد و حج بر او واجب بود، آیا میتوانم به جای او حج کنم؟ پیامبر فرمود: به جای پدرت حج کن و عمره هم انجام بده. و زنی از پیامبر سؤال کرد که پدرش پیر است و نمیتواند سوار شتر شود، آیا میتوانم به جای او حج کنم؟ پیامبر فرمود: به جای پدرت حج کن. (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• نیابت در حج جائز است، اگر نایب حج را برای خود انجام داده باشد، و همینطور است در مورد زنی که به جای مادرش حج کند. نیابت زن در حج از زن و مرد جائز است؛ بر اساس دلایل ثابت شده از پیامبر در این باره. (فتاوی کمیته دائمی افتاء در عربستان سعودی)
• شرعاً جائز است که برای مرده حج انجام دهند؛ زیرا حج عبادتی است که قبول نیابت میکند، چه با مزد یا بدون مزد باشد. شرط است که کسی که حج برای مرده انجام میدهد، قبلاً فریضه حج را برای خود انجام داده باشد. (دار الإفتاء المصرية)
• جائز است که در دو حالت به نیابت حج کرد: اولاً: اگر مسلمانی بمیرد و حج بر او واجب باشد و او حج نکرده باشد، ورثه او باید کسی را از مال او برای حج استخدام کنند، یا اگر کسی به صورت داوطلبانه این کار را انجام دهد، جائز است. حالت دوم: اگر مسلمانی بیمار باشد و بهبود آن ممکن نباشد یا پیر باشد و قادر به سفر نباشد، و او پول داشته باشد، واجب است که کسی را برای حج از طرف او بفرستد، حتی اگر با مزد باشد. (دائرة الافتاء العام بالمملكة الاردنية الهاشمية)
• مسلمانی که فریضه حج را برای خود انجام داده، میتواند برای دیگری حج کند اگر آن دیگری قادر به حج نیست به دلیل عجز یا مرگ، اگر ناتوان یا ولی مرده او را به نیابت حج کند. (کمیته فتوی دار الإفتاء بلیبی)
• کسی که به قصد دریافت پول حج میکند، در آخرت نصیبی ندارد، اما اگر نیابت را به منظور دینی انجام دهد، مثل نفع رساندن به برادر دینی یا افزایش طاعت و دعا و ذکر در مکانهای مقدس، این نیت صحیح است و اشکالی ندارد. (شیخ الاسلام ابن تیمیه)
• اشکالی ندارد که انسان برای دیگری حج کند و پول بگیرد. اگر کسی پولی به برخی افراد معتبر برای حج از طرف پدر، مادر، همسر یا برادرش بدهد، ایرادی ندارد. (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• جائز است که کسی که برای دیگری حج کرده، اجرتی بیشتر از هزینههای سفر و خوراک و نوشیدنی را دریافت کند، و باید نیت او شرکت در خیر و انجام عبادات در حرم شریف باشد و فقط به دنبال پول نباشد. (کمیته دائمی تحقیقات علمی و افتاء 11/60)
• جائز است که اجرتی به کسی داده شود که مناسک حج را برای دیگری انجام میدهد، و هدف او از انجام حج برای دیگری نباید فقط پول باشد، بلکه باید نیت او تقرب به خدا و کمک به دیگران و احسان باشد. (کمیته فتوی دار الإفتاء بلیبی)
• کسانی که برای انجام حج نیابت را مجاز دانستهاند، معتقدند که این عمل فقط برای مردگان یا کسانی که دچار ناتوانی دائمی (مانند فلج) هستند، درست است. بنابراین بیمارانی که بهبود آنها ممکن است، دیوانهها که بهبودی آنها محتمل است، زندانیها که ممکن است آزاد شوند، و فقیران که ممکن است به خود کفایت برسند، شامل این حکم نمیشوند. (حافظ ابن حجر رحمه الله، در فتح الباری در شرح صحیح البخاری)
• جائز است که برای مرده یا برای کسی که قادر به انجام حج نیست به دلیل کهولت یا بیماری که بهبود نمییابد، حج و عمره انجام داد، چه والدین باشد یا دیگران، بر اساس آنچه از پیامبر ثبت شده است. (شیخ عبدالعزیز بن باز)
• نیابت در حج برای کسانی که بدن سالم دارند، حتی اگر فقیر باشند، صحیح نیست، چه حج واجب باشد یا مستحب. (رئاسة العامة للبحوث العلمية والإفتاء)